Kontrolowana atmosfera – wskazówki dotyczące montażu
Kontrolowana atmosfera to stale rosnące pole zastosowań izolowanych paneli metalowych. Dlatego na tym blogu porozmawiamy o kontrolowanej atmosferze chłodni. Po pierwsze, zaczniemy od definicji atmosfery kontrolowanej. Po drugie, rzucimy światło na zastosowanie atmosfery kontrolowanej. Na koniec wyjaśnimy, jaki rodzaj płyt warstwowych jest najbardziej odpowiedni dla konstrukcji chłodni z kontrolowaną atmosferą.
Czym tak naprawdę jest kontrolowana atmosfera?
Atmosfera kontrolowana Termopolice to metoda przechowywania przedłużająca żywotność owoców i warzyw poprzez kontrolowanie stężenia gazów wpływających na proces dojrzewania owoców i warzyw. Przechowywanie w kontrolowanej atmosferze to praktyka zarządzania po zbiorach oparta na manipulowaniu stężeniem dwutlenku węgla i tlenu w środowisku przechowywania owoców w połączeniu z temperaturą i wilgotnością w celu utrzymania jakości i zwiększenia trwałości przechowywanej żywności.
Zastosowanie kontrolowanej atmosfery niesie ze sobą wiele różnych korzyści, ale przede wszystkim wydłuża żywotność owoców i warzyw. Jak to działa? Owoce i warzywa dojrzewają, oddychając różnymi gazami, więc kontrolowana atmosfera kontroluje „oddychanie”, aby spowolnić proces dojrzewania.
Rodzaje żywności przechowywanej w hermetycznym środowisku
Czy istnieje inny sposób na zamknięcie stawów, aby stworzyć hermetyczne środowisko? Najbardziej praktycznym i opłacalnym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnego uszczelniacza. To szczeliwo jest szczególnym rodzajem żywicy, która tworzy hermetyczne środowisko. Zamyka wszystkie szczeliny, które pozwalają gazom dostać się do kontrolowanej atmosfery. Będąc elastycznym, podąża za naturalnymi ruchami izolowanych paneli metalowych w czasie użytkowania chłodni.
- przechowywanie owoców w kontrolowanej atmosferze
- przechowywanie warzyw w kontrolowanej atmosferze
- kontrolowana atmosfera w konserwacji żywności
- kontrolowana atmosfera w chłodnictwie towarowym,
- pakowanie w kontrolowanej atmosferze i prezentacja żywności
To bez wątpienia najlepsze rozwiązanie; niestety podnosi to koszty montażu i zazwyczaj jest dostępne tylko na kilku grubościach izolacji.
W przypadku zastosowań wymagających czystych, mocnych połączeń – dużych lub małych i skomplikowanych – najlepszym rozwiązaniem może być lutowanie w atmosferze kontrolowanej. Jednak ważne jest, aby upewnić się, że producent ma odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Ponieważ lutowanie często obejmuje duże ilości części, błędy mogą być niezwykle kosztowne. Liczy się doświadczenie.