peleciarki

System podnoszenia peleciarki – wytwarzane produkty

Produkt o odpowiedniej wielkości z wytrząsarki jest teraz gotowy do zapakowania lub wysyłki. W wielu młynach wytrząsarka do peletów jest umieszczona na górnych piętrach konstrukcji, aby umożliwić przesiewanemu produktowi, nadwymiarowym kruszonkom i drobnym spływającym grawitacyjnie do właściwego miejsca przeznaczenia. Wymaga to, aby nieprzesiane granulki były transportowane pionowo (podnoszone) z chłodni do wytrząsarki. W innych przypadkach wytrząsarka jest umieszczana pod chłodnicą, a zwymiarowany gotowy produkt jest transportowany do punktu pakowania lub wysyłki luzem. W obu przypadkach zwykle wymagany jest system podnoszący (przenośnik pionowy).

Charakterystyka wytwarzanych produktów

Różne składniki mają cechy, które wymagają różnych form i poziomów obróbki podczas granulowania maszyną Peletto. Znajomość tych cech pozwala operatorowi z góry wiedzieć, jaki wpływ wilgoć, ciśnienie i ciepło będą miały na poszczególne receptury paszy i przewidzieć, co może zrobić, aby granulować paszę w najbardziej efektywny sposób.

Charakterystyka paszy i składników zależy od następujących czynników:

  1. Białko
  2. Gęstość
  3. Tłuszcz
  4. Włókno
  5. Tekstura
  6. Skrobia lub węglowodany
  7. Wilgoć

Każda pasza lub składnik ma unikalną charakterystykę zależną od zmienności jednego lub więcej z tych czynników. Każdy czynnik ma pewną swobodę wariancji, zanim zmieni się charakterystyka paszy lub składnika. Na przykład, zmień białko 48% śruty sojowej o 0,2% i nadal uważa się ją za 48% śrutę sojową. Ale gdyby białko zostało przeanalizowane jako 46% lub 2% mniej, składnik nie zostałby uznany za śrutę sojową 48%.

Jakość wytwarzanych produktów

Chociaż dostawcy składników czasami starają się utrzymać te czynniki na stałym poziomie, aby ich jakość się nie zmieniała, dzięki nowoczesnej technologii byli również w stanie zmniejszyć ilość skrobi, tłuszczów i olejów z tych produktów. Chociaż te ulepszenia zwykle ulepszają podstawowe produkty dostawcy, nam w branży paszowej coraz trudniej jest granulować te stale zmieniające się produkty.

Jakość paszy granulowanej będzie się różnić w zależności od czynników składowych. W celu utrzymania stałej jakości peletek, cechy lub jakość składników muszą być spójne lub należy wprowadzić korekty kompensacyjne. Często tempo granulowania i jakość granulek są zmniejszone, ponieważ nie zawsze jest możliwe kontrolowanie składników tworzących recepturę lub dokonywanie korekt kompensacyjnych. Podczas gdy niektóre najtańsze programy formułowania wyznaczają standardy dla specyfikacji jakości pelet, koszty składników nadal są nadrzędnym czynnikiem podczas formułowania produktu końcowego.